הנקה

הנקה
הנקה

הנקה היא חלק מרכזי בהקשרות בין האם לתינוק, ומהווה המשך ישיר להריון. מומחי הנקה ממליצים להניק את התינוק מוקדם כמה שניתן למועד הלידה. חלב האם הראשוני מגן על התינוק בפני זיהום ומונע מהתינוק לפתח אלרגיות וצהבת. בימים הראשונים לאחר הלידה החלב מיוצר בכמויות קטנות יחסית, ורק לאחר מספר ימים פח החלב גדל.

לאם טרייה אולי יהיה הדבר קשה בהתחלה, אך רצוי להניק את התינוק לא על פי השעון, אלא על פי זיהוי תגובותיו. המרווחים בין הארוחות לא קבועים, ויש להציע לו לינוק כל פעם שמראה סימני רעב. שימי לב כי על תינוק לאכול לפחות שמונה פעמים במהלך יממה.

בעיות בהנקה

אחת הבעיות הנפוצות בהנקה היא פציעה של הפטמות, אשר נגרמים בדרך כלל משהנקה לא נכונה, או החזקה לא נכונה של התינוק. להלן מספר טיפים שיעזרו למנוע פציעת הפטמות בעת הנקה:

  • שבי עם תמיכה טובה לגבך ובצורה שנוחה לך
  • הרגליים צריכות להיות על הרצפה, או על שרפרף המונח על הרצפה
  • הצמידי את בטן התינוק אל גופך
  • חכי עד שהתינוק יפתח אז פיו, ורק אז קרבי אליו את הפטמה
  • הפיטמה וחלק גדול המהילה צריכים להיות בפיו של התינוק

כיצד נדע שהתינוק קיבל מספיק חלב?

יציאות התינוק – ביום הראשון צואת התינוק תהיה שחורה, לאחר מכן הצבע ישתנה לחום-ירוק ולאחר מכן לבע צהוב חרדל. חמישה ימים עד שבוע לאחר הלידה יעמדו מספר יציאות התינוק על 2-3 ביממה.

שתן – בימים הראשונים כשלוש החלפות חיתולים עם שתן, ומהיום הרביעי והלך כשש פעמים.
עליה במשקל – משקל התינוק צפוי לעלות עד השבוע השישי בכ 135 גרם לשבוע.

כמה זמן מומלץ להניק?

ההמלצות של משרד הבריאות הן חצי שנה הנקה בלעדית, ועוד שנה של הנקה בשילוב עם מוצקים.

להניק או לא להניק?

תקופת ההריון והלידה מלווה באין ספור דילמות והתלבטויות, החל מבחירת הרופא המלווה וכלה בבחירת ציוד לתינוק, בחירת בית החולים ללדת, בחירת שם לתינוק ועוד ועוד… אם יש משהו שמאפיין את ארצנו הקטנטונת, הוא הצורך והנוחות של אנשים זרים ולא זרים לנסות ולהתערב בהחלטות שלנו. הדבר אינו שונה בתחום של ההריון, של הלידה, ושל התקופה שמגיעה אחרי כן.

תהיי מוכנה לכך שאת עומדת לקבל עצות רבות ממגוון אנשים, חלקן סותרות, ואת תצטרכי עם הכלים המועטים שיש לך (לפחות בהריון הראשון), לסמוך על האינסטינקטים שלך ולקבל החלטות לגבי התינוק שלך. בחלק מן המקרים תשמחי על כך שהלכת עם דעותייך, ובחלק תצטערי ותטעי, אבל נראה שאין דרך אחרת ללמוד הורות חוץ מאשר להתנסות, לטעות, לתקן ולהמשיך הלאה

אחת הדילמות שעולות בסוף ההריון ולקראת הלידה עצמה, הוא נושא ההנקה. יש נשים שמגיעות עם תוכנית מאוד ברורה מראש, עם תוכנית עבודה, אחרי שעשו קורסים ולמדו את הנושא, ויש נשים שמגיעות ללא כל הכנה או ידיעה לגבי טכניקות הנקה, היתרונות והחסרונות שבכך.

בין אם את מהסוג הראשון או מהסוג השני, סביר להניח שתיתקלי בקשיים בתחום ההנקה. מעטות הן הנשים שהנקה באה להן בקלות רבה. הסיבות לקשיים יכולות להיות רבות ומגוונות ממחסור בחלב, ועד פציעה של הפטמות וחוסר שיתוף פעולה של התינוק.

מבחינת הסביבה, אין ספק שקיים לחץ על האם להניק, לפחות בתחילת הדרך, והסיבות לכך טובות. אם כך –

מהם היתרונות של ההנקה?

מבחינת התינוק – להנקה יתרונות בריאותיים רבים: בחלב האם קיימים חומרים שחשובים לבריאות התינוק כמו נוגדנים וויטמינים, אשר מיוצרים אצל האם בכמות המותאמת בדיוק לתינוק.

תהליך ההנקה מקרב ומחבר בין האם לתינוק ויוצר ביניהם חיבור עמוק.

מבחינת האם – תהליך ההנקה עוזר להתאוששות גוף האם מהלידה. הנקה גורמת להתכווצות הרחם ולחזרתו למימדיו שלפני הלידה, עוזרת לירידה במשקל ושורפת קלוריות.

יתרון נוסף, אם כי שולי ביחס לאחרים, הוא העניין הכספי – הנקה זמינה ואינה עולה כסף, בעוד תחליפי החלב יקרים מאוד.

חסרונות בהנקה:

נשים רבות מתקשות בהנקה ממגוון סיבות – במקרים רבים התינוק לא משתף פעולה, פוצע את הפטמות והאם סובלת מאוד וחשה תסכול ומחליטה לוותר על הנקה. כמו כן במקרים בהם יש קשיים בהנקה, התינוק לא תמיד מקבל מספיק חלב ונשאר רעב ומתוסכל גם הוא מה שמגביר את תסכול האם ומדאיג אותה.

מלבד זאת, הנקה דורשת לו”ז מאוד קפדני עבור האם שצריכה להיות זמינה לתינוק כמעט כל הזמן, ובכך לוותר במקרים רבים על פעילויות שונות. החזרה לעבודה לאחר חופשת הלידה קשה מאוד במידה והאם מניקה, ודורשת שאיבה והכנה של חלב מראש. הנקה גם דורשת תזונה מסוימת והימנעות מדברים מסוימים שיקול שיכול גם הוא להשפיע מעט.

קיימים היום בשוק תחליפי חלב טובים מאוד, שהוכח כי מספקים לתינוק את כל צרכיו, ולכן נשים רבות בוחרות לוותר על ההנקה מטעמי נוחות או טעמים פיזיים ואחרים, ולהשתמש בתחליפים.

לסיכום, להנקה יש יתרונות וחסרונות והבחירה אם להניק או לא נובעת במקרים רבים מלחצים רגשיים אותם חווה האם כלפי תינוקה, אימהותה וכלפי הסביבה. חשוב לזכור כי הנקה היא דבר מצוין במידה והיא מתאימה לאם ולתינוק. במידה והיא יוצרת קשיים רבים, מועקה ותחושות קשות אל האם, ואפילו אצל התינוק, יש מקום לנסות לעבור לתחליפים ולנסות לתת לך ולילדך חוויית האכלה נעימה ורגועה.

הנקה זה כואב

כל מי שעברה הריון, בעיקר כשמדובר בהריון ראשון, יודעת שההתעסקות בבריאות העובר ובתופעות ההריון ממלאות את רוב זמנך מבחינת טרדות ודאגות.

קביעת התורים, ביקורים אצל הרופא והאחיות, הציפייה לחזרתן של תשובות תקינות, הבחילות-הקאות-כאבים שמלווים את ההריון ועוד שלל דאגות שקשורות בהריון.

בשלבים מתקדמים יותר של ההריון, ובעיקר בטרימסטר האחרון כאשר מתמעטות הבדיקות אותן יש לעשות, ומתקרבת הלידה, עיקר הדאגות והמחשבות מתרכזות בה – איך תהיה הלידה, איך אתמודד עם הכאבים, האם לקחת משככי כאבים, היכן ללדת, מה לקחת לחדר הלידה ועוד ועוד. מי בכלל חושב על הנקה בשלב הזה??

תחילת ההנקה

ה”גילוי” של ייסורי ההנקה (אצל בנות רבות, לא אצל כולן) מתגלה לאחר הלידה כאשר יש להניק את התינוק ולדאוג להזנתו. ברוב המקרים, ובמידה והיולדת מעוניינת בכך, התינוק יונק מיד לאחר יציאתו מהבטן. המיילדת תעזור לך לחבר את התינוק היטב ולהניק אותו בצורה הנכונה, אחר כך במחלקה זה יהיה קצת יותר מורכב.

בבתי החולים יש מדריכות הנקה ושיעורי הנקה מסודרים. לא בכל בתי החולים היעוץ מוצלח מאוד. יתכן מאוד שתשמעי דבר אחד מיועצת אחת, ואחר מיועצת אחרת. הקדשת הזמן אליך תהיה ברב המקרים לא יותר מכמה דקות ותאלצי ללמוד בעיקר על בשרך (ועל פטמותיך). אמנם פעולת ההנקה נראית פשוט ביותר, אך הדבר מעט מורכב יותר עבור רוב הבנות, ועד שאנחנו מסתדרות ומבינות, הקטנים כבר הספיקו לפצוע את הפטמות שלנו ברמה שכל הנקה גורמת לייסורים וכאבי תופת. לא פחות. יש בנות עבורן כאבי ההנקה גרועים יותר מכאבי הצירים, וכל הנקה נעשית בדמעות.

אז מה עושים?

זהו, שיש מה לעשות. צריך רק לדעת.

מומלץ מאוד לא להסתמך על יעוץ ההנקה שניתן בבתי החולים כי אי אפשר לסמוך על כך שהוא יהיה מוצלח, ואת לא רוצה להשאיר את העניין ביד הגורל. יש המון יועצות הנקה פרטיות מוסמכות שיגיעו אליך לבית החולים או לביתך לאחר השחרור וילמדו אותך כיצד להניק נכון. הייעוץ הזה יהיה הבחירה הנכונה ויהיה שווה כל שקל אם יחסוך ממך את הטעויות, הכאבים והדאגות. כך תלמדי לא רק כיצד להניק נכון, אלא גם כמה להניק, האם יש לך מספיק חלב, האם התינוק נשאר רעב (דבר שמדאיג אמהות רבות), האם לשאוב, כיצד לשאוב וכמה, תחליפי חלב וכדומה.

במידה והפטמות שלך כבר פצועות, מומלץ לקנות משחה שנועדה לרפא אותן. רצוי לקנות משחה טבעית, כזו שלא צריך לשטוף כל פעם לפני ההנקה הבאה.

פתרון נוסף, עליו לא ימליצו לך בדרך כלל בבית החולים, אבל הוא יכול להציל אותך, ולמנוע ממך מלהתייאש מהנקה הוא פטמות סיליקון (חברת מדלה) – מדובר על פטמות עשויות סיליקון שמתלבשות על הפטמה שלך, וכך את לא חשה בפציעות אם קיימות, ומאפשרת להן להחלים במהירות. פטמות הסיליקון הן הלצה אמיתית, אשר הופכת את חוויית ההנקה ממייסרת ונעימה ונטולת כאב. ממש פלא. חבל שלא יותר נשים מכירות את הפתרון הנהדר הזה, הוא בהחלט מומלץ בחום.

במידה והפטמות פצועות, גם פדים לחזיות יכולים להכאיב כיוון שהן נדבקות מעט לקצת הפטמה ועלולות לפתוח את הפצעים. גם לכך יש פתרון בצורת מגני פלסטיק מאווררים שיגנו על הפטמות ויאפשרו להן “לנשום” ולהחלים מהר יותר.

חשוב שתדעי שיש שירות של יועצות הנקה של קופות החולים שיגיעו לביתך ויתנו לך יעוץ ללא תשלום על הנקה- נצלי את השירות הזה, הוא מועיל מאוד.

לסיכום

קיים היום לחץ גדול מאוד להניק בגלל החשיבות של הדבר לתינוק. ההחלטה אם להניק או לא היא שלך, ושלך בלבד.

במידה ובחרת להניק ואת מתקשה, חשוב שתדעי שיש פתרונות, ושווה להתייעץ עם יועצת מוסמכת לפני שאת מתייאשת, יכול מאוד להיות שהיא תיתן לך עצות שיהפכו את ההנקה לפעולה מהנה שתחבר בינך לבין תינוקך.

כתוב את הכותרת כאן

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
עקבו אחרינו
קבלו הודעה כשעולה פוסט חדש באתר