ישנן בדיקות הריון רבות שעל האישה לעבור מהרגע בו נכנסה להריון ועד לרגע הלידה. ריכזנו בעבורך את הבדיקות כדי להכניס קצת סדר לבלאגן. כאן תוכלי לקרוא אילו בדיקות עליך לעשות במהלך ההריון, מתי כדאי לקבוע איזו בדיקה, ואיפה אפשר לעשות את הבדיקות.
בנוסף לבדיקות הריון המצויינות בעמוד זה, חשוב להיות במעקב הריון אצל הרופא המטפל, ואצל אחות הריון לצורך מדידה חודשית של המשקל ושל לחץ דם. (ברוב המרפאות לבריאות האישה אין צורך לקבוע תור לאחיות ההריון, אלא פשוט להגיע לפני תור אצל הרופא ולהיכנס למספר דקות למדידה. האחיות ישמחו גם לעזור לכן בהבנה כיצד לקבוע בדיקות ואיפה).
איחור ראשון במחזור
הבדיקה הראשונה היא כמובן בדיקת הריון כאשר קיים חשד ראשוני להריון. ניתן לעשות בדיקת הריון ביתית, ולאחריה לפנות אל הרופא לבדיקת דם פשוטה אשר מודדת את רמת ההורמון bHCG בדם, וכך נקבע האם יש הריון.
לאחר אבחון ההריון
נערכות מספר בדיקות הריון לאם ולעובר:
- בדיקות דם כלליות לאם אשר כוללות בדיקת סוג דם, אלקטרוליטים וספירת דם. בנוסף, בדיקת שתן ותרביות.
- בדיקת אדמת אשר אמורה לאשר שלאם יש נוגדנים לנגיף, אשר מסוכן בגלל יכולתו לחדור את השלייה ולגרום למומים בעובר.
- בדיקת סיפיליס (VDRL ) למרות שהמחלה נדירה מאוד, היא מסוכנת לעובר ולכן נערכת בדיקה לוודא שהאם לא נושאת אותה
- בדיקת CMV מדובר בנגיף שכיח יחסית בקרב נשים. הבדיקה אמורה לגלות האם לאישה יש נגדנים לנגיף, משמע אם היא חלתה בו בעבר ופיתחה נוגדנים נגדו. במידה והתשובה לבדיקה חיובי, יש לוודא כי האם חלתה בנגיף בעבר ולא בתחילת ההריון שכן הדבר יכול לגרום למומים קשים בעובר.
- טוקסופלזמה טפיל אשר חי בדרך כלל בבשר לא מבושל, או צואה של חתולים. ההמלצה היא בתקופת ההריון להמנע ממגע עם צואת בעלי חיים, ולהמנע באכילת בשר שאינו מבושל. הבעיה הוא יכולתו של הנגיף לחדור את השלייה ולגרום למומים אצל העובר. המצאות הטפיל אצל האם תוביל בפעמים רבות להמלצה להפסקת ההריון.
שבוע 6-8
בדיקת דופק ראשונית – לאחר בדיקות הדם הראשוניות מתבצעת בדיקת אולטרסאונד ראשונית שנועדה להעריך את שבוע ההריון ולנטר את מצבו של העובר. זו בדיקה פשוטה שאינה מסכנת את האם או את העובר. רצוי לעשותה לא לפני שבוע 6, כי אז יתכן ועדיין לא ניתן לראות דופק עוברי, דבר שיכול להכניס ללחץ מיותר. את בדיקת הדופק הראשונית עושים אצל הגניקולוג המטפל ובמידה והוא לא עושה אולטרה סאונד, ניתן לקבוע תור לאוטלרסאונד ראשוני אצל רופא אחר מאותה מרפאה.
שבוע 10-13
בדיקת שקיפות עורפית הבדיקה היא בדיקת אולטרה סאונד פשוטה, אשר בודקת את הסבירות שהעובר סובל מתסמונת דאון, וזאת על ידי זיהוי של קפל בעורף העובר שנמצא כי מעיד על קיום התסמונת. הבדיקה מתבצעת בגישה ביטנית ברוב המקרים, אך לעיתים בגלל תנוחת העובר היא מבוצעת בגישה וגינלית. מדובר בבדיקת אולטרסאונד פשוטה, אליה נהוג להגיע עם בן הזוג, ובה תוכלו לראשונה ממש לראות את העובר שלכם (ואפילו תקבלו תמונות!). הרופא מודד את עובי הנוזל בעורפו של העובר, והתוצאה שמ”מ מחושבת עם גיל האם ונותנת תוצאה סטטיסטית להסתברות לתסמונת דאון בעובר.
בנוסף, ניתן להוסיף לבדיקה גם בדיקת דם שבודקת מדדים אחרים שמשתכללים כולם ליצירת הסתברות לתסמונת דאון אצל העובר. בדיקת הדם נעשית על ידי הרופא מיד בסיום הבדיקה, והתוצאות נשלחות בדואר תוך כשבועיים. הבדיקה היא בתוספת תשלום.
שבוע 14-16
בדיקת אולטרסאונד לסקירת מערכות מוקדמת בודקת האם קיימים מומים בעובר. הבדיקה סוקרת את האיברים הפנימיים , פני העובר והגפיים. סקירה זו נמצאת מחוץ לסל התרופות, וממונת על ידי קופות החולים רק במקרה של הריון קודם עם בעיית מום לעובר. נשים המבוטחות בביטוח משלים של קופות החולים זכאיות לסבסוד הסקירה המוקדמת או המאוחרת לבחירתן.
בדיקת סקירת מערכות מוקדמת ניתן לעשות באופן פרטי או דרך הרופאים של הקופה, ובגלל שהתורים ארוכים יחסית, כדאי לקבוע את הבדיקה מספר שבועות מראש, כך תוכלי להבטיח מקום אצל הרופא בו בחרת.
שבוע 17
בדיקת חלבון עוברי בדיקה זו בודקת מספר מרכיבים בדם: ההורמון אסטריול E3, החלבון Alpha-Feto-Protein)AFP), ופפטיד hCG אשר שקלולם עם גיל האישה משמשים מדד להסתברות ללידת תינוק הסובל מתסמונת דאון, פיגור שכלי או תסמונות אחרות.
מדובר בבדיקת דם פשוטה בעלות סימלית, אליה יש להגיע עם הפנייה מהרופא המטפל ושני צילומי אולטרסאונד של גיל העובר (ניתן להגיע עם התמונות מבדיקת השקיפות העורפית).
שבוע 18
בדיקת מי שפיר בדיקה זו אינה מיודעת לכל אישה הרה, וניתנת על ידי קופות החולים רק לנשים שעברו את גיל 35, או לנשים שנמצאו חריגות בבדיקת החלבון העוברי. בדיקת מי שפיר היא בדיקה גנטית של הכרומוזומים ומטענו הגנטי של העובר, ומאפשרת לאתר מומים ומחלות שונות בעובר. תהליך הבדיקה הוא שאיבה של מי שפיר על ידי החדרה של מחט דרך הבטן, ובדיקתם.
שבוע 21-25
סקירת מערכות מתקדמת כמו הסקירה המוקדמת, רק שבדיקה זו מאפשרת תשובה מדוייקת יותר בגלל גודלו של העובר, והיא ממומנת על ידי קופות החולים.
שבוע 24-25
בדיקת העמסת סוכר בידקה פשוטה הכוללת לפניה צום ושתיית מים עם ריכוזי סוכר שונים ונועדה לאיתור של סכרת הריונית.
שבוע 28
נוגדנים לסוג דם יתכן מצב בו גוף האישה יזהה את העובר כגוף זר או גוף פולש ותלחם בו על ידי יצירה של נוגדנים. זה קורה רק במידה וסוג הדם של האישה הוא RH שלילי. במידה וזה המצב תקבל האם זריקה שנקראת “אנטי D” אשר מונעת היווצרות של הנוגדנים.
שבוע 30-32
בדיקת אולטרה סאונד בדיקה להערכת המשקל והשליה – בודקת את גדילתו והתפתחותו התקנית של העובר.
שבוע 34-35
בדיקת ניטור עוברי בדיקה זו אינה מיועדת לכל אשה הרה, והיא על פי המלצת הרופא המטפל. בבידקה נבדק דופק העובר על ידי מוניטור למשך 20 דקות, ומאפשר הערכה של רמות החמצן המגיעות אל מוח העובר. בדיקה זו תערך שוב בשבוע ה 37 אם הרופא המטפל יראה בכך צורך. לרוב במידה ויש ירידה בתנועות העובר.
שבוע 39-40
הלידה!
מזל טוב ובהצלחה!
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך: